Kolesterolin alentaminen
Kolesterolin alentamisessa pyritään sydänkohtausten ja aivohalvausten riskien pienentämiseen. Veren suurentunut kolesterolipitoisuus on merkittävä valtimotaudin riskitekijä. Sen vuoksi vaara sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen suurenee. Kolesteroleista LDL aiheuttaa haittaa ja HDL taas on hyödyllistä. Kolesterolia tarkastellessa onkin tärkeä kiinnittää huomiota hyvän ja huonon kolesterolin suhteeseen. Kolesteroliarvoihin vaikuttaa ruuan sisältämä kolesteroli ja ruuan rasvojen laatu.
Itsehoitotuotteet kolesterolin alentamiseen
Huonon LDL-kolesterolin pienentämiseen voi käyttää itsehoidossa myytävää guarkumia, joka myös hidastaa hiilihydraattien imeytymistä pienentäen aterian jälkeistä verensokerin nousua. Kolesterolia voi alentaa myös beetaglukaania sisältävien valmisteiden avulla tai veren rasva-arvoja alentavalla punariisillä.
Kolesterolin alentaminen ruokavalion avulla
Tyydyttynyt rasva (kovat eläinrasvat) vaikuttaa kokonaiskolesteroliin haitallisesti ja tyydyttymätön (pehmeät kasvisrasvat) vaikuttaa hyödyllisesti. Hyviä kasvisrasvoja saa runsaasti mm. kalasta, avokadosta. Pähkinöiden ja runsaskuituisten viljojen, kuten ohran ja kauran on todettu laskevan kolesteroliarvoja.
Kuinka nopeasti kolesteroli laskee?
Se miten nopeasti kolesteroli laskee on yksilöllistä. Tavallisesti uudet kolesteroliarvot mitataan 1-3 kuukauden kuluttua muutoksista. Ison ruokavaliomuutoksen vaikutukset kolesteroliin voivat näkyä jo lyhyemmällä aikavälillä.
Kolesteroli ja liikunta
Säännöllinen ja monipuolinen liikunta auttaa kolesterolin laadun hallinnassa. Liikunta lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää ja alentaa haitallista LDL-kolesterolia. Ylipaino ja etenkin keskivartalolihavuus vähentävät hyvän HDL-kolesterolin määrää.