Toukokuussa perjantaipostausten teemana on aurinko ja tällä kertaa keskitytään tutkimaan aurinkosuojatuotteiden UV-suojamekanismeja tarkemmin.
Olet ehkä kuullut puhuttavan aurinkovoiteiden yhteydessä kemiallisista ja fysikaalisista UV-suodattimista, mutta tiedätkö, mitä ne oikeasti tarkoittavat?
Kemialliset eli absorboivat UV-suodattimet imevät ultraviolettivaloa ja vapautuvat iholle vaarattomana lämpönä. Kemialliset UV-suodattimet ovat yleisesti käytettyjä, sillä niiden avulla aurinkosuojatuotteista saadaan helpommin kevyitä ja miellyttäviä käyttää. Yleensä tuotteissa on käytetty joko useaa eri kemiallista UV-filtteriä tai yhdistetty ne fysikaaliseen filtteriin.
Fysikaaliset eli heijastavat UV-suodattimet heijastavat ultraviolettisäteilyä iholta muuttamatta sitä miksikään. Ne toimivat kuin pienet peilit, jotka heijastavat UV-säteilyä pois iholta. Fysikaalisia UV-suodattimia ovat titaanidioksidi sekä sinkkioksidi. Pelkästään fysikaalisia UV-filttereitä sisältävät aurinkotuotteet ovat usein hieman tuhdimpia koostumukseltaan, sillä niiden on tarkoituskin jättää suojaava pinta iholle - kuitenkin laadukkaan tuotekehityksen ansiosta monet fysikaaliset aurinkosuojatkin ovat kevyitä ja helppokäyttöisiä.
Millaisia UV-suodattimia sisältävät tuotteet valitsen omaan käyttööni?
Kuten sanottu, monet aurinkosuojatuotteet sisältävät sekä fysikaalisia että kemiallisia filttereitä, jotta suoja olisi mahdollisimman hyvä ja tuotetta olisi kiva käyttää. Jos suosit luonnonkosmetiikkaa, niissä käytetyt UV-filtterit ovat fysikaalisia. Atopik-sarjasta löytyy laadukkaat aurinkosuojat sekä kasvoille voidemaisena että vartalon alueelle suihkeena. Näissä on suojakerroin 30.
Halutessasi, että aurinkosuojatuote on erityisen huomaamaton, kevyt eikä tunnu tahmaiselta, kiinnitä huomiota kemiallisia UV-filttereitä sisältäviin tuotteisiin. Vesimäiset suihkeet, geelivoiteet ja fluidit ovat tällaisia, kaikkein kevyimpiä ja huomaamattomia aurinkosuojatuotteita. Näitä voi suositella erinomaisesti myös miehille! Tutustu esimerkiksi Avene Sport Fluid-aurinkosuojaemulsioon SPF50+ sekä kasvoille La Roche-Posay Shaka Fluid-aurinkosuojatuotteeseen, jossa on myös korkea suojakerroin 50+.
Yhteenvetona voidaan siis todeta, että sekä kemialliset että fysikaaliset aurinkosuojat toimivat erittäin hyvin niiden tärkeimmässä tehtävässä eli suojaamassa ihoa palamiselta ja muilta auringon säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. Usein aurinkotuotteissa käytetään molempia, mutta halutessaan voi myöskin valita vain kemiallisia tai fysikaalisia UV-suojia sisältävän tuotteen.
Aurinkoisia päiviä!
Essi